Vinteren har været mild, og det giver danske windsurfere mulighed for at forlænge sæsonen. For nogles vedkommende er sæsonen udvidet til året rundt. Lavtrykkene har nærmest ligget i kø, og både på Sjælland og ved den jyske vestkyst har bølgesejlerne haft travlt. Dragterne når dårligt at tørre, før ejerne skal på vandet igen.
DBO har talt med 3 af vores bedste bølgesejlere for at høre, hvordan de holder formen ved lige om vinteren, hvordan de forbereder sig til vintersejlads, og hvordan de holder sig varme. Og selvfølgelig: hvorfor?
”Om vinteren er havet voldsommere, og der er altid uro i Nordsøen og Atlanterhavet”, forklarer Lars Petersen, regerende danmarksmester i waveperformance. ”For et par uger siden havde vi en bølgeperiode på 20-22 sekunder. Det er noget man ellers kun hører om fra Tahiti og den slags steder. Men det er nogle bølger, der er skabt helt oppe ved Grønland og har rejst tværs over Nordatlanten for at ende på vestkysten” uddyber Lars. ”Kvaliteten om vinteren er virkelig høj, og der er mange flere gode dage end i sommerhalvåret. Der er slet ingen grund til at tage til Sydafrika – ok, det er lidt koldt engang imellem, men det generer mig ikke. På de gode dage er vi som regel nogle stykker, men ellers kan det godt være en ensom affære her om vinteren”.
Hvordan forbereder du dig?
”Når jeg sejler alene om vinteren, sejler jeg konservativt og tager ikke de store chancer”, siger Lars. ”Men jeg prøver at lave en aftale med et par andre – det er også sjovere end at sejle alene. Og så ser jeg på, hvor det er bedst at sejle. Ørhage kan være voldsomt på den her årstid med meget strøm, så man kan blive vasket helt ind i bugten. Det kræver, at man er fokuseret, og så kræver det også lidt at komme ud af sofaen derhjemme”.
Kenneth Danielsen er tidligere danmarksmester i waveperformance og deltager jævnligt i PWA’s bølgestævner. Den solide nordjyde har også haft glæde af den milde vinter i Danmark – men har alligevel valgt at tage til Sydafrika for at træne i en periode.
Hvor går grænsen for hvornår du går ud?
”Det kommer an på temperaturen og forholdene”, fortæller Kenneth. “Det skal helst være 5 grader eller over, og så skal det være forsvarligt at gå ud. Om vinteren er der som regel noget mere vand, der flytter sig rundt, så der er også mere strøm osv. Det betyder, at det godt kan være ret besværligt at komme ind på land igen, hvis man f.eks. knækker noget udstyr. Og når vandtemperaturen er omkring de 5 grader, så skal man helst ikke opholde sig alt for længe i det. Men det betyder rigtig meget for mig at få trænet så meget som muligt, så hvis der er forhold til at sejle, er der ikke rigtig nogen undskyldning. Så snart man er kommet i dragten og er ude på vandet, er det heller ikke så slemt – før man skal klæde om igen selvfølgelig”, tilføjer Kenneth.
Mads Bjørnå er ligeledes tidligere danmarksmester og en erfaren vintersejler i farvandet omkring Klitmøller.
Hvordan ser der ud ude på havet i en vinterstorm?
”Det hele er i bevægelse, og der er skum over det hele”, siger Mads Bjørnå, og uddyber: ”Når det blæser så meget, er der ikke rigtig nogle huller, hvor man kan slippe let igennem brændingen. Der kommer bølger hele tiden, og så kommer de store sæt ind imellem, men man kan ikke rigtig se det fra land. Man kæmper lidt, men der er også tid til at se sig omkring. Og vi holder øje med hinanden – det aftaler vi, før vi går på vandet”.
Du har boet længe i Klitmøller, og er en erfaren vintersejler. Hvor går din grænse?
”Ja, jeg har sådan set altid sejlet om vinteren, når forholdene har været til det”, fortæller Mads. ”Jeg sejler fint ned til omkring 5 grader, men det kan også godt lade sig gøre ned til 3 grader, hvis der bare er sol. Ellers dyrker jeg en del SUP, når det ikke blæser, og det kan du faktisk gøre i frostvejr, fordi det er lettere at holde varmen”.
Et velkendt problem ved vintersejlads er døde fingre og underarme, der syrer til. Lars Petersen forklarer: ”Jeg gør det klart for mig selv, at det kommer til at gøre ondt på et tidspunkt. Men jeg lader det aldrig komme derhen, hvor man ikke kan mærke fingrene mere. Når kulden stikker, svinger jeg med armene ude på vandet, og ellers går jeg på land og får varmen i fingrene igen. Men når det er 2 grader, bliver man nødt til at have handskerne på hele tiden, og så mister man noget power. Lige når man begynder at sejle med luffer, mangler man power og syrer til, men jeg sejler så meget, at jeg har styrken til at holde fast nu. Nogle gange, hvis jeg har tid til det, tager jeg det yderste af luffen af og lægger oven på fingrene, når jeg skal ride en bølge. Og så bagefter ryger den på plads igen”, slutter Lars Petersen af.
2. del af vintersejlads kommer til at handle om slalom i sne og sjap, og du kan læse den her på siden i starten af næste uge
DBO