Christian og Sebastian ved mærket

Christian og Sebastian ved mærket

I slutningen af april og starten af maj var Azorerne vært for VM i formula og slalom. Danmark var repræsenteret af de to skibonitter, Christian Justesen og Sebastian Kornum. DBO har talt med Christian Justesen om, hvordan han oplevede de to stævner.

 

Hvordan forbereder du dig til et stort stævne som VM?

”Det har været svært at forberede sig herhjemme, nu hvor VM lå så tidligt på sæsonen”, siger Christian Justesen. ”Normalt ligger VM i slutningen af sæsonen, så der har været en masse stævner og man kan se, hvordan man ligger og træne de ting, hvor man ikke er så stærk. Jeg har valgt at være på Tenerife i tre måneder fra januar til marts og derefter har jeg været i Sydfrankrig med Vincent Langer (tysk windsurfer, red.) i tre uger for at blive helt skarp i både formula og slalom”, uddyber Christian.

Hvad var din målsætning?

”Fordi det var mit første store VM, var min målsætning at tage derned for at lære”, forklarer Christian. ”Men jeg havde en målsætning om at komme indenfor top 16 og få del i præmiepengene. I formula havde vi 12 sejladser, og jeg havde to sjettepladser og lå med helt fremme i let luft, men sakkede lidt bagud i hård luft. Der manglede jeg lidt træning, kan jeg se nu bagefter. På Tenerife i vinter trænede vi rigtig meget slalom og fik kun tid til en lille smule formula. Det blæste så meget på Tenerife, at de dage hvor der ikke var så meget vind, havde vi brug for at tage en slapper i stedet for at sejle formula”.

Hvad foregår der oven i hovedet, når starten er ved at gå i et stort formulafelt, som I havde på Azorerne?

”Vinden sprang rigtig meget, nogle gange var der meget vind i den ene side af banen, og andre gange i den anden side”, fortæller Christian. ”Så det handlede om hele tiden at vide, hvad der skete ude på vandet og være klar. Man skulle tidligt ud før hvert race og se, hvordan tingene så ud lige på det tidspunkt og så beslutte sig for, hvordan man ville gribe det an. Det var svært at lægge en plan, før man var ude på vandet. Vi sejlede inde i en stor havn og havde mange vendinger, og det tærede på kræfterne. Det var meget fysisk sejlads. Vi havde en dag med let luft, en dag med mellemluft og en dag med hård luft, så jeg fandt ud af, hvor jeg ligger henne i alle forhold. Jeg ville gerne have haft lidt mere let luft, fordi det er der, jeg ligger bedst”.

I slalom fik I kun sejlet én elimination, så der må have været meget ventetid. Hvad fik I tiden til at gå med?

”Det var faktisk sådan, at vinden lå lige på grænsen det meste af tiden, så folk kunne godt plane ude på vandet, men der var ikke nok vind til konkurrence, fordi vinden var så ustabil. Så vi skulle være klar hele tiden”, fortsætter Christian. ”Vi havde fire dage, hvor vi bare sad og ventede. Vi prøvede at få tiden til at gå med at gøre os helt klar, hvis der nu skulle komme vind. Og de dage var det vigtigt at få motioneret om aftenen, fordi man kan blive rigtig træt i kroppen af bare at vente og ikke lave noget fysisk. Så vi tog en løbetur for at få gang i kroppen”.

 

Da vinden endelig var tilstrækkelig til at sejle konkurrence, rakte det kun til en enkelt serie. Christian beskriver forholdene og sin sejlads således:

”Jeg røg videre fra indledende heat, men min kvartfinale var proppet med gode PWA-sejlere. Og vinden var meget tricky, man kunne sejle ned til første mærke overpowered med 7,8, men efter mærket var man kun lige akkurat i planing med 8,6. Så det var svært at vælge udstyr – den ene gang valgte jeg rigtigt, men næste gang valgte jeg forkert og røg ud”.

Hvad er dine planer for resten af sæsonen?

”Det er at sejle så mange stævner, som jeg kan nå. I den nærmeste fremtid skal jeg til DBO-stævnet i Skive og så til to tyske stævner. I juni tager jeg til Australien i et halvt år, så jeg kommer til at misse efteråret herhjemme. Men det er vigtigt også at udvikle sig på andre områder. I Australien skal jeg i praktik i en virksomhed på en ordning, der hedder PIU (praktikant i udlandet, red.) Det er for at finde ud af helt præcis, hvad det er jeg godt kunne tænke mig i fremtiden. Og Australien er et godt sted til både windsurfing og bølgesurfing. Jeg er sikker på, at jeg kan lære meget ved at blive en bedre bølgesurfer med hensyn til boardhandling”, slår Christian fast. Og fortsætter: ”Bare se på Sebastian Kornum”.

Kan man sige, at du er fulltime windsurfer PT?

”Ja, og det har jeg vel været de sidste fire måneder. Men det er svært at leve af windsurfing, så jeg bliver nødt til at tænke på noget uddannelse. Og så kan jeg eventuelt forfølge drømmen om at blive professionel windsurfer bagefter. Men jeg tager alt mit udstyr med til Australien og bliver ved med at træne på højt niveau. Der er også gode træningspartnere dernede, og så kommer jeg til at deltage i den australske serie. Og så er jeg allerede begyndt at planlægge hvilke stævner jeg vil deltage i 2015”, slutter Christian af.

Vi ønsker Christian god vind fremover

DBO

 

 

[placidslider id=2]