Sara i solnedgangen i Vestaustralien

Sara i solnedgangen i Vestaustralien

Sara Sommer er en af Danmarks bedste kvindelige windsurfere. I 2013 vandt hun DBO-ranglisten i waveperformance, blev danmarksmester og debuterede på PWA-Worldtour. Sara startede med at sejle konkurrence i 2009, og har langsomt men sikkert arbejdet sig op i pigerækken. Vi talte med Sara om, hvordan hun kom i gang med at sejle konkurrence og om, hvordan hun kombinerer studier med ambitioner om at prøve kræfter med de bedste kvindelige windsurfere.

Hvordan kom du i gang med at sejle DBO-stævner?

”Jeg mødte engang Xenia Kessler på et instruktørkursus, og hun spurgte, om jeg ikke skulle prøve at sejle med i DBO”, fortæller Sara. ”De andre piger var rigtig gode til at hjælpe mig i starten, de havde prøvet det mange gange før. I starten drejede det sig om at lære at sætte et heat sammen. Det er nogle grundlæggende erfaringer, man kan tage med sig senere, hvis man skal prøve kræfter med internationale konkurrencer. Og så fandt jeg ud af, at jeg synes det var sjovt at sejle konkurrence”, uddyber Sara. ”Så jeg blev ved. Det er spændingen før et heat, og at man noget at træne hen imod. Det er vigtigt for mig, at jeg har et mål med træningen. Jeg er på vandet, lige så snart det blæser og sørger for at få så mange timer på vandet som muligt. Jeg vil bare gerne sejle så meget som muligt”.

Sara læser fysioterapi i Århus, men har taget et halvt år ud af kalenderen for at rejse til Australien og forbedre sig. Hun er netop kommet tilbage til Danmark.

”Det har været den bedste sæson ever i Australien. Der har været vind non-stop siden nytårsaften”, fortæller Sara. ”Jeg har været afsted i tre en halv måned og fået trænet en masse op til sæsonen. Jeg sejler meget med min kæreste, som giver mig en masse gode råd. I udlandet er det også nemmere at finde andre piger, der sejler, og så sammenligner jeg hele tiden mit niveau med deres og finder motivation den vej”, fortsætter Sara. ”Herhjemme er der ikke så mange piger, men jeg kører ofte fra Århus, hvor jeg bor, til Kitmøller eller Kjul eller Løkken. Ved Vesterhavet sejler jeg sammen med Louise Kollander og Monica Korsager. Og så er det altid nemt at spørge drengene: hvordan gør jeg lige med det her trick? De giver altid gode tips. De sidste tre somre har jeg tilbragt på Tenerife. Hvis der har været en uge, hvor jeg ikke skulle i skole, er jeg også engang imellem taget til Tenerife med kort varsel. Det kan gøres meget billigt. Nogle gange er det lidt svært at komme afsted til den danske vestkyst tidligt eller sent på året, fordi det kan være så koldt”, griner Sara.

Hvordan træner du udover at sejle i bølger?

”I Århus tager jeg ud og sejler freestyle engang imellem, fordi det giver god teknik og gør mig bedre i bølgerne”, forklarer Sara. ”Og så er jeg lige begyndt på SUP. Det er rigtig godt, fordi det giver styrke i hele kroppen. Og så løber og styrketræner jeg jævnligt, og prøver i det hele taget at holde mig i god form med forskellige ting. Det bliver sådan lidt, hvad jeg har lyst til den pågældende dag. Og når vandet fryser til herhjemme, tager jeg til de varme lande”.

 I 2013 deltog Sara i PWA for første gang på Tenerife. Ugen op til konkurrencen trænede hun sammen med et par andre kvindelige windsurfere: Amanda Beenen fra Holland og Justina Sniady fra Polen.

”Vi sejler sammen og udveksler erfaringer og presser hinanden til at prøve nye ting”, fortæller Sara. ”Jeg vil gerne blive ved med at lære, blive bedre. Konkret træner jeg på at blive bedre til spring, blive bedre til forlændere og så lande mine backloops og få det hele til at se bedre ud på vandet. Og så er jeg begyndt at træne tricks på bølgen, f. eks. wave 360, så jeg ikke bare lander den som en gu-screw, men på bølgen”, uddyber Sara.

Hvad er dine ambitioner med sporten?

”Jeg vil gerne forsvare min titel herhjemme, og så deltage i et par PWA-stævner. I hvert fald Tenerife. Det er næsten blevet en hjemmebane for mig, fordi jeg har været der så meget. Men det kommer også lidt an på studiet, det hele skal hænge sammen. På sigt kunne jeg godt tænke mig at sejle hele PWA-touren, men der skal nogle penge til, hvis det skal lykkes” siger Sara. ”Det er lidt svært at skaffe sponsorer som kvindelig windsurfer. Men jeg er også først gået i gang med det for nylig. Jeg har fået Severne som sejlsponsor, og så har jeg fået mine boards til en god pris i Australien”, fortsætter Sara. ”Men det er svært at få sponsorer til at betale for, at jeg deltager i PWA-touren. Jeg har lavet nogle filmklip og forsøgt at gøre det så professionelt som muligt. Og så har jeg skrevet et par artikler om min træning og PWA for at gøre opmærksom på mig selv”.

Hvad tror du man kan gøre for at få flere piger i gang med sejle konkurrence?

”Det første år jeg var med havde et par af de andre piger lejet hus i Klitmøller, hvor jeg også boede sammen med en god veninde, som ikke windsurfede. Jeg følte mig sikker og tryg, fordi de havde orndet det praktiske. Der var vist 6 piger med det år, og det betød meget. Jeg er sikker på, at der er flere piger derude, der godt kunne tænke sig at sejle konkurrence. De skal bare have nogle tips til, hvordan man griber det an”, slutter Sara af.

 

Vi ønsker Sara god vind i 2014

DBO