RS:X Windsurfing

RS:X - Olympisk klasse

RS:X  er det mest kendte one-design brædt og er OL-disciplin. I RS:X inddeles man i grupper med forskellige sejlstørrelser efter klasserne Herrer, Kvinder og Junior.

RS:X har vist sig at appellere til både formula- og jollesejlere. For at imødekomme indfaldsvinklerne arrangeres en række rangliste, som er fordelt mellem henholdsvis formula/slalom- og jollestævner. Ranglisten kan bruges til udtagelse af sejlere til internationale stævner, og for de sejlere, som ønsker mere konkurrence, har Dansk Sejlunion ”TORM kapsejladsrækken” rundt omkring i Danmark. Man kan også deltage i Racing stævnerne på RS:X, ligesom man kan blive landsholdssejler i DS (Dansk Sejlunion).

RS:X brætter er designet til at kunne konkurrere i vindstyrker fra 3 til 30 knob (1½ til 15 s/m). I let vind sejler man med sværdet nede, og pumpning af sejlet sker hele banen rundt. Fra ca. 10-12 knob sejles med sværdet oppe, og brættet sejler på finnen som Formula brættet. RS:X’en er en såkaldt ’one design’-klasse, hvilket betyder, at alle indenfor samme klasse sejler med det samme udstyr. Dermed er det de mentale, taktiske, tekniske og fysisk evner, der gør forskellen i konkurrence.

RS:X stiller store krav til sejlernes fysisk såvel kondition og styrke og klart den fysisk mest krævende sejlsportsdisciplin på det olympiske program.