DBO wave/freestyle havde ikke held med resultaterne i 2022. Det lignede regulær resultattørke. Vi måtte nøjes med et enkelt resultat i junior freestyle i efterårsferien.

Men ved det netop overståede pinsestævne i Thy var der medvind igen. Vi fik næsten fuld plade og resultater i seks klasser over to dage.

Lørdag startede med check in kl. 7 i blok 65 i Hanstholm. Så var stilen ligesom lagt, både for deltagere og mandskab, og med 47 deltagere var der heller ikke tid til at gå og hygge sig til op af formiddagen. Vi skulle i gang.
Umiddelbart efter check in fulgte første skippermøde i 7 måneder, hvor planen for weekenden blev fremlagt.

Lørdag formiddag var der dog ikke meget at komme efter i Hanstholm, og efter et par timers venten besluttede vi at rykke til Klitmøller med håb om en frisk sydvestenvind.

Det viste sig at holde stik, men vi skulle igennem en stribe mislykkede forsøg på at få gennemført første heat i junior freestyle, før det lykkedes. Men så stabiliserede vinden sig på 8-10 m/s, og vi fik første resultat i kassen. Finalen stod mellem Anton Richter, som vandt junior freestyle i 2022, og Tobias Bjørnaa. De to har udkæmpet en del søslag i wave i tidens løb, og denne gang viste Tobias, at han også kan sejle freestyle. Med en solid performance af shakas, airflakas, fine forlændere og baglændere henviste Tobias denne gang Anton til andenpladsen. På tredjepladsen fulgte Lars Bubelach, som vandt over Bjørn Olesen.

Det var ved at blive sent – og koldt på revet. Men solen går sent ned over Thy på denne årstid, og vi havde travlt. Så B-freestyle blev sendt på vandet i skumringstimen. I et finaleheat mellem Allan Hagner, Michael Falkenberg og Yuri Mamero trak Yuri det længste strå. Allan og Michael slog godt fra sig, men Yuri var lige en tand for skrap til vores hjemlige deltagere og vandt fortjent. På andenpladsen fulgte Michael og Allan på tredjepladsen. Endnu et resultat i kassen. Men så gik solen også ned.

Under normale omstændigheder ville deltagerne nok være taget på fællesudflugt i det thy-ske natteliv, men med udsigt til heldagssejlads søndag var der underligt stille i Klitmøller.

Søndag morgen var der skippermøde i Hanstholm kl. 8:30. Planen var egentlig wave, men bølgerne var der bare ikke endnu. Vinden var til gengæld fin, så A-freestyle blev sat i gang. Her havde vi lige pludselig et deltagertal på 20, da vi fik besøg af en flok meget skrappe tyskere. Og sørme også nordmænd. Og det løftede niveauet i konkurrencen betragteligt. Både dommere og danske deltagere fik kam til deres hår. Vi var vidne til nogle mildt sagt eksplosive heats, hvor der var dobbeltmoves over det hele med en frekvens, vi ikke er vant til at se. Gard fra Norge og Nebelungbrødrene fra Tyskland imponerede undervejs, men Rasmus Øgelund og Noah Willumsen kæmpede sig også frem til semifinalen. Her var det til gengæld slut. Finalen stod mellem Niclas Nebelung og Mathias Genkel fra Tyskland. Nebelung viste, at han er en sejler, man skal regne med i fremtiden, og han henviste en også velsejlende Mathias Genkel til andenpladsen. På tredjepladsen fulgte Rasmus Øgelund. Resultat nr. 3 var i kassen.

I løbet af freestylekonkurrencen byggede bølgerne langsomt op, og kvindeklassen i wave blev sendt på vandet. Her havde vi også fint besøg af nogle skrappe tyske piger og en enkelt nordmand. Faktisk var eneste danske deltager Stine Bøttern – Line Wittrup var skadet og tog i dagens anledning plads i dommervognen.
Der blev redet bølger, lavet forlændere og baglændere på højt niveau, og specielt Caro Weber og Maria Behrens skilte sig ud. De endte også i finalen, hvor Maria med sikre forlændere og solid bølgeridning tog førstepladsen mod en hårdt kæmpende Caro Weber. Stine Bøttern tog tredjepladsen og viste, at hun har rykket sig betragteligt de sidste par år. Hold øje med Stine!
Det var så resultat nr. 4.

Men vi havde stadig travlt. Næste punkt på programmet var junior wave. Juniorklassen plejer at vise, hvad vi har i vente fra blomsten af dansk windsurfungdom, denne gang godt mixet op med blomsten af den tyske elite.
I semifinalen havde vi et vaskeægte broderopgør mellem Leo og Anton Richter. Lillebror Anton vandt heatet og var klar til finalen mod Tobias Bjørnaa. Tobias og Anton har mødt hinanden flere gange i juniorklassen, og begge har potentialet til at vinde. Denne gang blev det Tobias, der med sikre spring og godt bølgevalg tog heatet og sejren. Men Anton puster Tobias i nakken. Resultat nr. 5 vat i kassen.

Med en A-klasse i wave for herrer på 31 deltagere havde vi travlt med at komme videre. Bølgerne var vokset, og vinden lå konstant på 10-15 m/s, så forholdene var glimrende. Over dagen skilte en lille gruppe sejlere sig ud, men før vi når til finalen, er det værd at nævne et par sejlere, som også skilte sig ud: Simon Thule med en dobbeltforlænder og Martin Ten Hove med bundsolid bølgeridning – indtil han blev slået ud af Kenneth Danielsen i kvartfinalen.

I den ene semifinale havde vi et familieopgør mellem far og søn: Mads og Tobias Bjørnaa. Tobias bed godt fra sig med godt bølgevalg og glimrende spring, men alligevel var det Mads, der løb med sejren. Mads er en dreven taktiker og lader sig ikke ryste af, at modstanderen laver et godt spring eller får en god bølge. Så gør han det bare endnu bedre. Og det gjorde han altså denne søndag. I den anden semifinale tog Kenneth Danielsen imod Anton Richter – og vandt.

Solen var på vej mod horisonten, og det var blevet tid til The Main Event: finalen i A wave. Kenneth og Mads har sejlet mod hinanden mange gange. De bor begge i Klitmøller og træner på de samme bølger og har begge, hvad der skal til for at vinde.
De kan begge trække det maksimale ud af en bølge og sætter deres spring til perfektion. De har begge god stil på vandet, omend de er forskellige at se på. Mads er nok mere smooth, Kenneth mere agressiv. Kenneth fandt nogle bølger, der var lidt større denne søndag, og det afgjorde sagen til hans fordel.

Og så sænkede tusmørket sig over Hanstholm. Og deltagerne – i hvert fald mange af dem – indtog Nasas klubhus i Klitmøller, indtil solen stod op igen.

Mandag formiddag var der præmieoverrækkelse i Hanstholm, efterfulgt af oprydning og nedpakning.

DBO wave/freestyle siger tak til alle for god opførsel og tak for god hjælp undervejs. Husk, der er stævne igen 10-11/6.

Og tak til først fremmest EU og Friends Of Cold Hawaii for økonomisk støtte.

Og tak til:

Starboard/Severne
Quiksilver
Redbull Danmark
Klitmøller Rig Wear
Lakor
Westwind Surfshop Vorupør
Dryrobe
Copenhagen Surf School
Aktivt Velvære

Foto: Brian Engblad
Video – snart: Vitus Larsen